Hvordan kommer du i gang med en mere bæredygtig livsstil – et grønnere liv?

Det kan virke ret uoverskueligt at “omlægge” til en bæredygtig livsstil. Man kan også få tanken, om det virkelig nytter noget, hvis jeg ændrer nogle få forbrugsvaner? Kan jeg ene mand/kvinde forhindre klimaændringer og plast i verdenshavene. Mit svar er ”næppe”, men hvis vi alle sammen gør lidt, så kan vi faktisk komme rigtigt langt. Det vigtigste er vel også, at vi har fokus på det, og at vi gør en indsats for at ændre de ting, der giver mening for os selv.

Her kommer 5 ideer til, hvordan du kommer i gang med et grønnere liv – uden det koster en krone.

 

 1. Når du går en tur, så tag altid en pose med. Du vil langt de fleste gange opdage, at der ligger rigtig meget affald rundt omkring. Gør naturen en tjeneste ved at samle det op, og tage det med hen i den nærmeste skraldespand.

Der findes en ny trend, som hedder Plogging. Den går i alt sin enkelthed ud på, at man på sin gå-, løbe- eller cykeltur samler det affald op, man møder på sin tur. – Lad sig inspirere på Instagram – #Plogging

 

 1. Har du nogen sinde tænkt på, hvor meget papir vi bruger til at tørre op med? Køkkenruller, servietter, diverse aftørringspapirer – vi bruger det hele tiden. Men du kan faktisk spare en masse ressourcer ved at bruge klude i stedet. De kan vaskes og bruges igen og igen (det skal bare helst ikke være de billige engangsvaskeklude, for de sender en masse microplast ud i naturen, men det er en helt anden snak).

 

 1. Når du har ryddet op på børnenes værelser, i dit skur eller lignende, så har du sikkert fundet et par ting, som er i overskud. Det er ting, som du ikke bruger mere, og som egentligt bare står og fylder, men de kan få ny værdi for andre. – Måske ikke alt, men mange ting kan få et nyt liv et andet sted. Derfor kan du prøve at sælge det på nettet (DBA eller Facebook er gode steder at sælge genbrug). Der findes også butikker i mange byer, hvor man lejer en stand/hylde for en periode, og så kan man sælge sine overskudsvarer her.
  Måske kender du en familie, som gerne vil arve det tøj, som dine børn ikke længere kan passe, og så er det rigtigt fint at kunne give det videre.
  Et alternativ kunne også være at give det til en genbrugsforretning, så støtter det også et godt formal. Faktisk er der mange måder at give sine brugte ting et nyt liv på. Overvej det, næste gang du rydder op.

 

 1. Gør det til en vane at have en pose i tasken og i bilen. Så har du altid en pose med, når du handler ind. På den måde skal du ikke til at købe en ny pose hver gang du handler ind – og du mindsker derfor dit plastforbrug. Man kan sagtens have en Netto pose med i Bilka, og en Rema pose med i Kvickly. Genanvend de poser du allerede har inden du køber en ny – stofpose ?.

 

 1. Sorter dit affald, og gør det til en vane at være omhyggeligt med det.
  Desværre er det ikke alle kommuner, der har affaldssystemer, hvor man skal dele affaldet op. Hvis du bor i en kommune, som har et affaldssystem, så brug det, og vær omhyggelig med det. Lær dine børn vigtigheden af at sortere affaldet, således de forskellige ting kan blive genbrugt bedst muligt. Jo tidligere de lærer det, jo mere naturligt bliver det for dem at blive ved med at sortere det.
  Bor du i en kommune, hvor der ikke er et affaldssystem, så sorter dit affald alligevel.
  Del det op og tag på genbrugspladsen med det.

De ovenstående ting er ret lette og lige til at gå til. Det kræver ikke så mange ressourcer, og slet ingen penge.
Du vil måske opleve, når du kommer igang med nogle af tingene, at dit fokus langsomt ændrer sig. Måske begynder du at se, at der ligger affald mange steder i naturen, hvor det ikke hører hjemme. Affaldssorteringen går lettere, og turerne på genbrugspladsen er en fornøjelse (måske).
Inden længe er du klar til at gå et skridt videre i din bæredygtige livstils ændring 🙂