Gul har aldrig været min favorit farve. Af en eller anden grund er det bare farven jeg undgår. Jeg ved ikke hvorfor, det er sådan, og det behøver jeg nok heller ikke gøre mig en masse tanker omkring.
Af samme grund er den lille gule mælkebøtte er ikke en af mine favorit blomster. Det skulle man måske tro, for det er nok den blomst, der er flest af i min have. Og ja, den er nok kommet for at blive. Jeg kender dem, der for alt i verden vil dem til livs, og det gerne med gift. Men det bliver altså ikke i min have, at giften skal nedbryde blomster, så hellere knofedt, en øm ryg, og en hullet græsplæne, når vi har været igang med bekæmpelsen af mælkebøtten.
Men kan man mon bruge mælkebøtten til noget fornuftigt?
Det viser sig faktisk, at mælkebøtten er en eftertragtet råvare i mange lande. Herhjemme er den bare et irriterende ukrudtsplante for de fleste af os. Bladene kan bruges til salater, og minder lidt i sagen om rucula på grund af de bitre toner. Blomsterne kan for eksempel bruges til gele.
Her kommer 3 opskrifter på, hvad du bruge mælkebøtter til, hvis du er ligeså velsignet med dem, som jeg er:
Mælkebøttegele.
Du skal bruge:
- 5 dl. løse kronblade
- 5 dl. vand
- 300 gram sukker
- ½ brev gul melatin
- saft af citron ca. ¼ smag til
Sådan skal du gøre:
- Kom alle kronblade i en gryde
- Dæk med vand og kog op
- Kog 6-7 min.
- Sigt alle blade fra
- Bland sukker med melatin
- Hæld vandet tilbage i gryden og kog op
- Når vandet koger tilsæt sukkerblanding og rør til sukkeret er smeltet.
- Lad saften koge svagt og skum undervejs.
- Smag til med citron
- Lav gelétesten
- Kom lidt løse kronblade i glassene
- Når geléen er klar hæld på glas
- Luk tæt og sæt til afkøling.
Opskriften er fundet hos thecookingaffair.com – Læs den her
Mælkebøttepesto
- 70 gram pinjekerner
- 3 fed hvidløg, hakkede
- 150 gram grovhakkede, friske mælkebøtteblade
- 1 spsk citronsaft
- 1 dl ekstra jomfru olivenolie
- ½ tsk salt
- 1 tsk gurkemeje
- ½ tsk friskmalet sort peber
- 25 gram frisk revet parmesanost
Blend alle indgredienser, pånær parmasanosten i din blender eller med en stavblender indtil pestoens konsistens er glat. Hvis massen er for tyk, kan du tilsætte lidt mere olivenolie.
Når pestoen har den rigtige konsistens tilføjer du osten og blender et par gange til massen er godt blandet.
Hold pestoen på køl og spis inden 3 dage.
Link til den oprindelige opskrift kommer – se her
Kyllingesalat med mælkebøtteblade
Dressing:
2 Æggeblommer
1 lille knust hvidløg
1,5 tsk dijon sennep
1 spsk. friskpresset limesaft
1/4 tsk groft salt
1/4 ltr fløde
Salat:
1 agurk i små tern
1 ltr rensede mælkebøtteblade
1 renset hjertesalat
4 kyllinge filetter i mindre stykker
150 g brødtern
Dressing
Pisk æggeblommer, hvidløg, sennep, limesaft og salt godt sammen. Vend det i fløden og stil dressingen tildækket i køleskabet i ca. ½ time. Smag til.
Bland agurk, mælkebøtteblade og hjertesalat i et stort fladt fad. Fordel herpå kyllingestykkerne. Hæld dressingen over salaten og afslut med sprøde brødstykker og kronblade fra mælkebøtterne.
Se den oprindelige opskrift her
Da mælkebøtteblade minder om rucula i smagen, kan du erstatte rucula med mælkebøtteblade i hvilken sol helst salat.
Hvis du ikke har mod på at bruge mælkebøtten i madlavningen, så er det godt, at blomsten hurtigt laver frø, og så er det bare om at sende et ønske afsted.
Jeg ved godt, hvad jeg vil ønske, men hvad vil du ønske?